• staalmanplein header 8
  • staalmanplein header 7
  • staalmanplein header 5
  • staalmanplein header 4

Projecten nieuwbouw en renovatie

Op deze pagina vind je informatie over de nieuwbouw- en renovatieprojecten in de Staalmanpleinbuurt.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, volg ons dan op facebook:

 www.facebook.com/staalmanpleinbuurt

Gepland: 

Staalmanbuurt (Fase 3A en 3B) 

De Staalmanbuurt bestaat uit Fase 3A en Fase 3B, de twee laatste fases. De ca. 280 woningen worden ingrijpend gerenoveerd. De middensegment woningen in Fase 3A zijn inmiddels in de verhuur; er zijn nog woningen beschikbaar! Kijk voor het aanbod op www.benopzoek.nl.

We verwachten de laatste woningen na de zomer van 2021 op te leveren. Daarmee is de allerlaatste fase van de vernieuwing door de Alliantie afgerond! Dan is het tijd voor de inrichting van de openbare ruimte, die we samen met het stadsdeel en een groep van meedenkende bewoners uitwerken. De huurders van Fase 3A en 3B konden (met voorrang) verhuizen naar een woning in de buurt of elders in de stad. 

Opgeleverd:

Henri Dunantbuurt (Fase 2)

De woningen in de Henri Dunantbuurt zijn in 2015 gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor een mix van koop-, sociale huur- en vrije sectorhuurwoningen. Architectenbureau Inbo heeft samen met bewoners een nieuw ontwerp voor de buurt gemaakt. Uiteraard binnen de door de Alliantie en het Stadsdeel vastgestelde kaders. De laatste woningen zijn in december 2017 opgeleverd.

Oever-West

De nieuwe Henri Dunantbuurt heet Oever-West en bestaat uit 240 woningen: 142 huurwoningen en 25 koopwoningen van de Alliantie. Daarnaast biedt Vesteda 73 vrije sector huurwoningen aan. De 25 nieuwe eengezinswoningen waren snel verkocht! Bewoners uit de Staalmanpleinbuurt (Fase 3) konden met voorrang en korting een eengezinswoning kopen in Oever-West. Ook de interesse voor de huurwoningen in Oever-West was groot. Huurders uit Fase 3 konden doorstromen naar een woning die past bij hun wensen en situatie.

Meer informatie:  www.oever-west.nl.  

Het Hart

De woningen van het Hart werden in 2009 opgeleverd. Het Hart bestaat uit 71 huurwoningen en 41 koopappartementen, de Blauwe moskee en Community Center Einstein. De Blauwe moskee is ongeveer 1.000 m2 groot en telt een gebedsruimte, vijf klaslokalen en een ruimte voor lezingen. In het Community Center Einstein heeft de vroegere Einsteinschool een prachtige plek gekregen. Daarnaast is in het gebouw een buurtontmoetingsruimte.

Staalmanpark en de beer

Middenin de wijk ligt het Staalmanpark. Het ontwerp van het Staalmanpark is samen met jonge buurtbewoners gemaakt. Jong en oud maken nu veel gebruik van de sport- en spelmogelijkheden in het park. De Staalmanbeer kijkt toe! De Beer met zijn 12 meter hoogte en kussen onder de arm is een echte markering in de wijk. Kunstenaar Florentijn Hofman bedacht en maakte hem samen met jongeren van jongerenwerkplaats de Blauwe Olifant. 

De Parade

Sinds 2010 staan langs het spoor een mix van koop- en huurwoningen met in het midden het zorgcomplex "Staalmanparkgebouw". In de twee zuidelijke woongebouwen zijn in totaal 77 koopappartementen gerealiseerd. De twee andere woonblokken tellen 96 sociale huurappartementen. Deze sociale huurwoningen zijn gebruikt om de bewoners uit de Plesmanbuurt te herhuisvesten. Het Staalmanparkgebouw bestaat uit 35 woningen voor mensen met een lichte zorgindicatie. Zorginstelling Cordaan huurt 60 groepswoningen voor mensen met psychogeriatrische problemen en verleent hen 24-uurs zorg. Op de begane grond is het zorgsteunpunt met thuiszorg, verpleging en fysiotherapie.

De Plesmanbuurt (Fase 1)

Klushuizen Klarenstraat

Naast de nieuwbouw van Thuis West staat de Klarenstraat; de eerste 50-er jaren portieketageflat in Amsterdam waarvan de vierkante meters in 'oude staat' (ongerenoveerd) werden verkocht. Een collectief van kopers heeft hier met hulp van Van Schagen Architecten hun eigen droomhuis kunnen realiseren. De 40 oorspronkelijk identieke appartementen zijn getransformeerd tot 30 appartementen met verschillende oppervlaktes en indelingen. Met dit project werd de Staalmanpleinbuurt interessant voor een nieuwe groep bewoners. Het project heeft meerdere nominaties ontvangen vanwege de bijzondere wijze van ontwikkeling en het behaalde resultaat. Meer informatie: www.klarenstraat.nl/.

Renovatie Plesmanflats

De flats aan de Plesmanlaan zijn in 2014 gerenoveerd. We hebben de gevels aangepakt en de lift vernieuwd. Van binnen zijn de woningen gemoderniseerd, door het vernieuwen van de badkamers en keukens. De woningen zijn bovendien energiezuinig geworden: ze zijn van energielabel D naar energielabel B gegaan.